美国缅因大学杨颖超教授的讲座通知

时间2019 6 24日上午930

地点:哈工大复合材料研究所313

讲学内容:

Two-dimensional (2D) nanomaterials hold great promise for advanced electronic and optical applications. The reliability of these materials is critical to fulfilling their potential. Since it is extremely challenging to transfer and test the atomically thin layer of 2D materials. We have used a novel in-situ quantitative tensile testing platform that enables the uniform in-plane loading of a freestanding membrane of 2D materials inside a scanning electron microscope (SEM), facilitated by a newly developed “dry transfer” method. The in-situ experiments can reveal the real-time deformation and fracture processes in monolayer 2D materials, including MoSe2, MoS2, h-BN, and rebar graphene.

二维(2D)纳米材料在先进的电子和光学应用领域有着巨大的前景。材料的可靠性对发挥其潜力至关重要。但因为转移和测试二维原子级别的薄层材料非常困难,我们使用了一种新型原位定量拉伸测试平台,该平台利用新开发的“干转移”方法,在扫描电子显微镜(SEM)内对二维材料的非担载膜进行均匀的平面内加载。原位实验可以揭示单层二维材料(包括MoSe2MoS2h-BN和钢筋石墨烯)的实时变形和断裂过程。

杨颖超教授简介:

受学校国际项目管理中心资助,应航天学院复合材料与结构研究所邀请, 美国缅因大学杨颖超教授将于2019 6 24日来我校进行讲学活动,航天学院王超老师主持讲学活动。

杨颖超博士现任美国缅因大学机械工程系助理教授。杨博士2004年本科毕业于武汉科技大学,2006年硕士毕业于哈尔滨工业大学材料工程学院,2013年博士毕业于美国南卡罗莱纳大学。杨颖超博士曾在美国莱斯大学做博后阶段一直从事纳米材料的测试研究,并于2017年加入缅因大学继续从事研究工作。杨博士目前的研究兴趣主要在低维纳米材料,纳米复合材料,涂层材料,原位纳米力学,复合材料界面力学,纳米催化剂在水处理中的应用,基于生物结构的功能性材料,微纳器件设计等。

目前,杨颖超博士的研究成果已经发表论文56篇,其中包括Nature Energy Scientific Reports Advanced Materials(其中一篇为封面), Nano Letters,  ACS NanoAdvanced Energy Materials, Angewandte Chemie International Edition,  Small,  Carbon, Acta Materialia等。截止至20196月,被引用2300余次,H因子27

活动预报