香港城市大学张华教授报告会

应交叉科学研究中心刘绍琴教授的邀请,亚太材料科学院院士、香港城市大学化学系张华教授(原任职于南洋理工大学材料科学与工程学院)来我校访问,并为我校师生带来精彩的报告,欢迎全校师生参加。

报告人:张华 教授

报告题目Phase Engineering of Novel Nanomaterials

报告时间:7月15日(星期一)上午9:00

报告地点:一校区活动中心214报告厅

报告人简介

张华,1971年生,1988年考入南京大学化学系,先后获学士和硕士学位。1995年入北京大学攻读博士学位,师从刘忠范院士。1999年开始,先后在比利时鲁汶大学、美国西北大学从事博士后研究工作。2003年,张华进入美国NanoInk公司从事纳米材料相关科研。2005-2006年,他在新加坡生物工程与纳米技术研究所担任高级研究科学家(Senior Research Scientist),随后进入新加坡南洋理工大学担任助理教授。2011年升任副教授,2013年成为正教授。2019年,他全职加盟香港城市大学化学系,从事纳米材料的晶相工程学的研究,包括超薄二维纳米材料的合成制备及其在生物传感器、清洁能源等方向的应用研究。近年来,已在Science, Nat. Chem., Nat. Rev. Mater.,Nat. Commun., Sci. Adv. , Nat. Protocols , Chem. Rev.,等诸多国际顶级刊物上发表SCI论文470余篇,其中影响因子大于10的论文284篇,被引用61,800余次,H指数高达120

张华教授连续多年被汤姆森路透集团统计为国际高被引学者。2014年被汤姆森路透集团评为全球17位热门科学家之一和材料领域世界最有影响力的科学家。张华教授已获得多项重要奖励与荣誉:2015年当选亚太材料科学院(APAM)院士,2016年获得nanoscience青年研究员奖,2015年获得ACS nano Lectureship奖,2013年获得世界文化理事会(WCC)的特别表彰奖, 2012年获得SMALL青年创新奖,2011年获得南洋杰出研究奖等,在其研究领域做出了杰出的贡献。

报告摘要

In this talk, I will summarize the recent research on the (crystal-)phase engineering of nanomaterials in my group. It includes the first-time synthesis of hexagonal-close packed (hcp) Au nanosheets (AuSSs) on graphene oxide, the first-time synthesis of 4H hexagonal phase Au nanoribbons (NRBs), the synthesis of crystal-phase heterostructured 4H/fcc Au nanorods, and the epitaxial growth of metals with novel phases on the aforementioned Au nanostructures. In addition, the first-time synthesis of 1T'-MoS2 and 1T'-MoSe2 crystals have been achieved. Moreover, the phase transformation of transition metal dichalcogenide nanomaterials during our developed electrochemical Li-intercalation method will also be introduced. Interestingly, the lithiation-induced amorphization of Pd3P2S8 is also achieved. Currently, my group focuses on studies of (crystal) phase-based properties and applications in catalysis, surface enhanced Raman scattering, waveguide, photothermal therapy, chemical and biosensing, clean energy etc., which we believe are unique and very important not only in fundamental studies, but also in practical applications. Importantly, the concepts crystal phase heterostructures and hetero-phase nanomaterials are proposed.

Keywords: Crystal Phase; Noble Metal Nanomaterials; Hexagonal-Close Packed; Face-Centered Cubic; Gold; Ultrathin Nanosheets; Transition Metal Dichalcogenides