时间更改通知:莫那什大学数学学院田天海教授讲学
时间:2017-7-6 9:32:20   阅读:   标签: 理学院 数学系

受我校国际合作与交流基金聘请项目的资助,理学院数学系宋明辉教授邀请莫那什大学数学学院田天海教授来哈工大访问,并作学术报告。欢迎相关专业广大师生参加,具体信息如下:

报告一

报告时间和地点:7119:30-11:00 格物楼503

报告题目: Deterministic mathematical modelling of genetic regulatory network

主要内容:This talk will first give a brief introduction for the genetic regulation. Then we will discuss a number of methods to describe the genetic regulation, including Boolean network model and ordinary differential equation models. In particular we will discuss bifurcation analysis of the ODE model and the mechanisms to realize genetic switching.

报告二

报告时间和地点: 7129:30-11:00 格物楼503

报告题目:Stochastic modelling and simulation of chemical reaction systems

主要内容:This talk will first give a brief introduction for noise in gene expression and the importance of stochastic modelling. Then I will introduce the stochastic simulation algorithm and more efficient simulation algorithms to accelerate simulations. The master equation and chemical Langevin equation will also be discussed.

报告三

报告时间和地点: 7139:30-11:00 格物楼503

报告题目:Stochastic simulation of chemical reaction systems with time delay

主要内容:this talk will first introduce of time delay in genetic regulation, and then discuss the delay stochastic simulation algorithm. Then we will discuss the delayed master equation and chemical Langevin equation.

报告四

报告时间和地点:7149:30-11:00 格物楼503

报告题目:Stochastic simulation of chemical reaction systems using state-dependent time delay

主要内容:This talk will first discuss the accuracy of the delay-SSA introduced in Talk 2. Then we will discuss two methods to improve the accuracy, namely the two-variable model and state-dependent time delay. If having time, we will also discuss stochastic simulation of chemical reaction systems with memory.

报告人简介:田天海博士在华中科技大学取得学士和硕士学位,2001年在澳大利亚昆士兰大学取得博士学位,博士毕业后在澳大利亚昆士兰大学,英国格拉斯哥大学,澳大利亚莫那什大学等一流大学工作。现在是莫那什大学数学学院教授。在基因网络和细胞信号传导等生物系统的随机建模,随机动力系统的数值模拟,模型参数估计,和统计分析与计算等方向开展过很多有创新意义的工作,并取得了较多的研究成果。主持过澳大利亚研究基金会(ARC)研究项目3项,主持国家自然科学基金面上项目一项,参与澳大利亚研究基金会(ARC)研究项目2项(其中一项的研究员基金为计划单列),参与英国生物工程和生物科学基金会(BBSRC)研究项目1项。 其研究还得到了(英国)皇家科学院,英国癌症基金会和澳大利亚科学院的支持。获得过澳大利亚研究基金会的未来研究员Future Fellow)和澳大利亚研究员”(Australian Fellow)以及格拉斯哥大学凯尔文爵士研究员”(Lord Kelvin Fellow)等称号。其研究成果己发表在高级别的学术刊物上,包括自然杂志细胞生物学分刊美国国家科学院会刊当代生物学等杂志。发表90多篇学术论文, 其中有50篇学术论文被SCI收录,被他人SCI引用1400多次。

发布:刘洋 |  审核:吴勃英 |  来源: 理学院